Recept

Kokt majs

Lägg de avblastade kolvarna i kokande, osaltat eller ev. lätt saltat vatten utan lock ca 5 min. (djupfrysta ca 10 min). Ånga av och servera med smör och kryddor. Är ni många i trädgården, kan ni ha en hög kastrull med hett vatten med smör i. Doppa den kokta kolven
i kastrullen varvid det smultna smöret fastnar jämt över kolven. Använd skydd så att du ej  bränner dig.

Majs i mikrovågsugn

Majs kan väl tillredas i mikrougn. Den är färdig efter ca 3 min.
Kolven direkt ur frysen behöver 5-6 min.

Grillad majs

Lägg majskolvarna direkt på grillen. Vänd dem ofta tills de är gyllen bruna. Pensla ev. med smör. Serveras med smält smör, salt och kanske litet citron. Majs kan också packas i folie
och läggas direkt på glöden eller grillen ca 15 min. Vänd dem ofta. Frusen majs blir bäst genom att snabbt koka upp dem före grillning.

Marinad

1 dl olivolja
1⁄2 dl citronsaft
1 msk finhackad lök
1⁄2 tsk salt
1⁄2 tsk peppar

Lägg kolvarna i marinaden minst en halv timme före grillning.

Gratinerad majs

Vira rikligt med hyvlade skivor av god ost eller bacon runt råa färska eller lätt kokta majskolvar. Kolvarna läggs på folie på galler eller på plåt. Grillas eller gratineras i ugn ca 10-15 min eller tills baconskivorna är färdiga.

Avkornad majs

Om du vill ha avkornad majs direkt i en sallad eller till en omelett, gryta, soppa, plättar eller majslåda, håll kolven på höjden och skär av kornen med en vass kniv.

Majsgratäng

Lägg 300g avkornad majs i en smord eldfast form.

Vispa tillsammans:
3 ägg
1,5 dl mjölk
1⁄2 tsk salt
lite peppar
4-5 dl riven ost

ev. strimlad stekt bacon, rökt skinka och svamp. Häll smeten över majskornen. Lägg i ugn 175 grader i 35 min. Serveras med grönsallad.

Majssoppa

Koka upp 1-1,5 l grönsaksbuljong, lägg i 250 g avkornad majs och
100 g små skivade champinjoner och låt dem sjuda i 4 min.
Rör i 1 msk soja och en tsk citronsaft. Droppa 2 väl vispade
ägg ner i den kokande vätskan under omrörning, så att de bildar
tunna strimlor. Tillsätt 100 g fint riven kinakål och salta lite. Koka 2 min och servera.

Majsplättar

4 kolvar avkornas, 1 ägg uppvispas, 0,5 dl vetemjöl, 1 tsk salt, lite peppar. Blanda mjöl och majskorn, rör i ägget och kryddorna. Tag en matsked smet per plätt och stek i matfett på
båda sidorna tills de blir bruna. Passar bra till grillat kött, stekt korv och skinka.

Passa på och fyll frysen med majs inför vinterns behov!